Verhaal

Iets voor een ander doen vergroot het vertrouwen

Nel van Laar werkt al 45 jaar als hulpverlener. Sinds januari 2021 doet ze dit namens B&A bij het Buurtteam Amsterdam Zuidoost. Ze werkt als Buurtteammedewerker; een veelomvattende baan die veel impact heeft op Amsterdammers die hulp nodig hebben. “De hulpvragen kunnen klein zijn, zoals het opvragen van een jaaropgave bij het UWV, maar ook groot, zoals dakloosheid of huiselijk geweld.”

“Ik loop een tijdje met Amsterdammers mee.”
Nel verzorgt als Buurtteammedewerker de inloop- en crisisdiensten, maar ze komt ook veel bij mensen thuis. “Je krijgt een completer beeld van iemands situatie als je ziet hoe ze wonen. In mijn werk loop ik een tijdje met Amsterdammers mee. Vaak in de meest kwetsbare tijd van hun leven. Als ze het zelf kunnen laat ik ze weer los.”

“Houd rekening met elkaar en wees blij met kleine stapjes.”
In de jaren dat Nel in Amsterdam als hulpverlener werkt heeft ze al heel wat meegemaakt. Vaak was er succes en soms ook niet. Ze blijft zich richten op de kleine overwinningen. “Ik geloof dat we met elkaar, door soms iets kleins te doen voor een ander, het vertrouwen in elkaar kunnen vergroten. Houd rekening met elkaar en wees blij met kleine stapjes.”

“Solliciteer als je van afwisseling houdt.”
Saaie dagen kent Nel niet. En dat is voor haar precies de charme van haar werk. “Ik raad je aan om te solliciteren als je van afwisseling houdt en als je je kunt verplaatsen in Amsterdammers die hulp nodig hebben. Je gaat hier veel leren over de sociale kaart en regelgeving. Openstaan voor leren en omgaan met teleurstellingen hoort er ook bij. Het klinkt als een enorme waslijst, maar dat is het echt niet. Je krijgt bij het Buurtteam de kans om veel bij te leren. En de arbeidsvoorwaarden zijn ook niet verkeerd.”

Onze nieuwste vacatures