Verhaal

Ik startte als vrijwilliger en nu ben ik er vast in dienst

“Ik merkte als vrijwilliger al heel snel wat een fijne organisatie B&A is. Na twee jaar vrijwilligerswerk bij Indebuurt033 solliciteerde ik naar een vaste baan. En die kreeg ik!” vertelt Petra Feenstra enthousiast. In 2021 start ze als vrijwilliger geld en recht. Gelukkig voor haar én vooral voor ons is ze inmiddels één van de vaste sociaal juridisch dienstverleners (SJD’er) van Indebuurt033.

“Mensen worden echt geholpen.”

Er zijn in Amersfoort vier informatiewinkels van Indebuurt033. Petra’s werk speelt zich voor een groot deel in deze winkels af. “Iedereen is er welkom. Geen vraag is te gek. Toeslagen, belastingen, de mantelzorgpas, contact met woningbouw, zorgverzekeringen vergelijken; het komt allemaal voorbij. We beantwoorden zelf de vragen of wijzen de weg naar andere organisaties. Wat ik zo mooi vind aan dit werk is dat mensen echt geholpen worden, je kunt een bijdrage leveren aan een positieve verandering in het leven van mensen.”

 

“Zonder vrijwilligers kunnen we dit werk niet doen.”
Petra geniet van haar werk. Het is afwisselend en ze kan zelf haar uren indelen. Het meeste waardeert ze nog de samenwerking met haar collega’s. Petra vertelt: “Elke dag zijn er beroepskrachten in de winkel. Een maatschappelijk werker, een SJD’er en vaak ook de winkelcoördinator. Daarnaast werken er veel vrijwilligers. Zonder hen zouden we dit werk niet kunnen doen.  Ze heten mensen welkom en zorgen ervoor dat bezoekers wat te drinken hebben. Daarnaast helpen ze met de eerste vragen over geld, recht of vrijwilliger worden. Soms zijn situaties complexer en dan kom ik als SJD’er in beeld. Als er meer zorg nodig is, dan zorg ik dat de maatschappelijk werkster betrokken wordt.  jongerenwerkers, preventiewerkers, mantelzorgcoördinatoren en participatiemedewerkers. Samen helpen we de inwoners van Amersfoort en dat is ontzettend leuk om te doen.”

 

“Soms leven mensen zonder het te weten op bijstandsniveau.”
“Hoe een gemiddelde werkdag eruit ziet? Dat verschilt enorm, dat maakt het juist zo leuk,” legt Petra uit. “Vorige week stapte er een mevrouw binnen die af wil van de bewindvoerder. Tja, dat is een wat complexere vraag. In zo’n geval maak ik samen met de maatschappelijk werkster een afspraak om met haar te praten. En laatst hielp ik iemand die stress had, omdat er een deel van de bijstandsuitkering terugbetaald moest worden. Volgende week ondersteun ik iemand die de tandarts niet kan betalen. Door dit soort gesprekken kom ik er soms achter dat er mensen zijn die op bijstandsniveau leven zonder dat ze het weten. Het is heel fijn om ze dan te kunnen helpen om de boel weer op de rit te krijgen. Mensen denken vaak dat ze dingen niet zelf kunnen. Of ze zijn bang om fouten te maken. Ik vind het een uitdaging om mensen zo te ondersteunen dat ze weer dingen zelf durven of de eerste stapjes zetten. Je ziet hun zelfvertrouwen dan groeien. Zo mooi!”

Onze nieuwste vacatures