Verhaal

Ik ben professioneel probleem-oplosser

Evert werkt als Sociaal Raadsman bij het Buurtteam Amsterdam Zuidoost in Gaasperdam. Werken bij Buurtteam Amsterdam ziet er elke dag anders uit. Het ene moment bel je met een instantie om een kwijtschelding aan te vragen, het andere moment heb je een emotioneel gesprek bij iemand thuis. Altijd ben je erop gericht om een Amsterdammer verder te helpen en de juiste hulpmiddelen aan te reiken. Dat doe je niet alleen, maar met een team van professionals met verschillende expertises en kennisgebieden.

Eerst zat Evert op de hoofdlocatie Buurtteam Bijlmer Oost. Maar nu zit hij met verschillende buurtteammedewerkers meer verdeeld over de wijk en dus dichter bij de buurtbewoners.” Door de Amsterdammers wordt dit als ontzettend prettig ervaren, merkt Evert op. “Mensen vinden het zo fijn dat ze lopend of met de fiets makkelijk onze locatie kunnen bereiken. Voor sommigen scheelt het ontzettend veel in de kosten van het OV.”

Vrij om naar oplossingen te zoeken
Door in de wijk te werken leert Evert ook de mensen uit de buurt kennen. “Ik krijg steeds meer feeling met de Amsterdammers in Gaasperdam en leer de wijk beter kennen door lokaal aanwezig te zijn. Daardoor weet ik wat er in de omgeving speelt.” Het buurtteam werkt graag samen met andere professionals in de buurt. Daarom start Evert binnenkort met zijn collega een Sociaal Raadslieden spreekuur. “Het spreekuur is hier honderd meter verderop. Amsterdammers kunnen binnenlopen met vragen over inkomen, financiën, belastingen en juridische vragen.”

Binnen het buurtteam zijn medewerkers vrij om naar oplossingen te zoeken waarmee we Amsterdammers van dienst kunnen zijn. Daarbij vindt overleg tussen de verschillende buurtteams plaats. Bijvoorbeeld over het organiseren van een spreekuur. Zo vertelt Evert: “De tips en tricks van spreekuren bij andere buurtteams schrijven we op en nemen we mee. Zo geven we het spreekuur vorm zoals wij denken dat het best is. Die vrijheid is er.”

Afspiegeling van de maatschappij
Werken in het buurtteam bevalt Evert goed. “Tegen mijn vrienden zeg ik altijd dat ik professioneel probleemoplosser ben, met een specialisatie in het sociaaljuridisch vak. Ik help graag mensen die er zelf even niet uitkomen. Door problemen samen met de Amsterdammer aan te pakken, en de Amsterdammer tools mee te geven, zorg ik dat diegene weer zelf verder kan.” De zelfredzaamheid van de Amsterdammer staat hoog in het vaandel bij Buurtteam Amsterdam.

“Het buurtteam waar ik in werk is echt een afspiegeling van de maatschappij. Erg prettig voor de Amsterdammer want er wonen veel nationaliteiten in Zuidoost.” Naast veel nationaliteiten zit er veel expertise in het buurtteam. Een buurtteam wordt namelijk gevormd door verschillende specialisme bij elkaar: voormalig maatschappelijk werkers, voormalig ambulant ondersteuners, schuldhulpverleners en sociaal raadslieden.

Verschillende expertises
“Geregeld help ik Amsterdammers met hun financiën, maar is er meer aan de hand. Financiële problemen gaan vaak hand in hand met andere problematiek. Onlangs hielp ik een Amsterdammer om een overzicht te krijgen in zijn inkomsten en uitgaven. Daarnaast had hij vragen over de scheiding waar hij in verkeerde.” Dus schakelde Evert snel met een van zijn collega buurtteammedewerkers. “Samen met mijn team hebben we genoeg expertises in huis om Amsterdammers gericht te ondersteunen.”

“Tegenwoordig hebben we ook ervaringsdeskundigen in het buurtteam. Een ontzettende aanwinst”, vertelt Evert. Door de verschillende expertises in het team verwacht Evert dat nieuwe buurtteammedewerkers zich snel thuis voelen in het team. “We hebben zo’n gemengde groep en ieder heeft verschillende en overlappende interesses. We hebben ook een LHBTIQ+ aandacht functionaris in ons midden die inclusiviteit onder de aandacht brengt. Iedereen is welkom!”

Onze nieuwste vacatures