Verhaal

Die blik vergeet ik nooit meer

José Reis werkt voor B&A als Ervaringsdeskundige bij Buurtteam Amsterdam Zuidoost. Zijn eigen ervaring met verslaving gebruikt hij nu om anderen te helpen. “Ik weet hoe waardevol het is om iemand te hebben om mee te praten. Iemand die je zonder veel uitleg begrijpt en die tips geeft. Dat wil ik zijn voor de bewoners. Ik wil ze laten weten dat ze niet alleen zijn, dat er een uitweg is en dat verandering mogelijk is.”

“Alles aan mijn werk is leuk.”
Een Ervaringsdeskundige ondersteunt bewoners die het moeilijk hebben op weg naar hun herstel. Luisteren, aanmoedigen en praktische tips geven hoort daar bijvoorbeeld bij. Taken waar José van geniet. “Ik vind alles leuk aan mijn werk, maar vooral het met mensen werken. En het werk is nooit saai. Het ene moment heb ik een inloopspreekuur of een huisbezoek en het andere moment komt er een oproep of vraag waardoor mijn agenda weer verandert. Die flexibiliteit en diversiteit vind ik heel prettig.”

“Jij bent ex-verslaafde? Ga dan maar anderen helpen”
Ervaringsdeskundige word je niet zomaar. José legt uit dat er voorbereiding en begeleiding bij komen kijken. “Je bent niet ineens ervaringsdeskundige. Niemand zegt: ‘Jij bent ex-verslaafde? Mooi, ga dan maar andere mensen helpen.’ Ik heb eerst een opleiding gevolgd en ik werk altijd met iemand samen. Ik ben er voor de emotionele kant en andere collega’s zijn er weer voor andere hulp.”

“Dit is geen leven, maar overleven.”
Een van de mooiste momenten in het werk was toen José nog maar net als Ervaringsdeskundige werkte en hij een dakloze vrouw mocht helpen. “Ze sliep al acht jaar met haar kinderen op de adressen waar ze ’s ochtends schoonmaakte. Ik realiseerde me dat dit geen leven, maar overleven was. Haar gezicht van verdriet naar blijdschap en hoop zien veranderen toen ik haar vertelde wat we voor haar gingen doen vergeet ik niet meer. Zo’n moment, dát is wat mijn werk mooi maakt. Daarom doe ik dit.”

“Ik mis alleen nog meer ervaringsdeskundigen in het team”
José werkt graag bij het Buurtteam Zuidoost. Toch is er nog iets wat ontbreekt. “Ik mis alleen nog meer ervaringsdeskundigen, zodat we Amsterdammers nóg beter helpen en we van elkaar leren kunnen leren. Verder is het zo fijn om in dit team te werken. Ik heb leuke collega’s en we werken allemaal samen voor en met de Amsterdammer.”

Onze nieuwste vacatures