Verhaal

Een carrièreswitch met impact

Tobias Ebbers werkt sinds 2009 bij de B&A Groep, waarvan de laatste vijf jaar als teammanager bij Civic Amsterdam in Stadsdeel Noord. Zijn carrière pad was niet altijd even rechtlijnig. Met een achtergrond in de horeca besloot hij op zijn 28e om het roer om te gooien en te beginnen aan een deeltijdopleiding HBO Social Work. Dit leidde uiteindelijk tot zijn huidige functie, waar hij werkt vanuit mogelijkheden en denkt vanuit positiviteit. Zijn ervaring bij verschillende projecten en teams binnen B&A heeft hem gevormd tot de manager die hij nu is.

Terug naar school
“Op mijn 28e besloot ik om weer terug naar school te gaan,” vertelt Tobias. “De deeltijdopleiding Social Work betekende dat ik vier dagen stage liep en één dag per week naar school ging. Zo kon ik meteen praktijkervaring opdoen.” Tobias startte als stagiair bij JSP en Futuro, waarna hij zijn weg vond naar Civic Amsterdam.

Doorgroeien binnen B&A
Nu, als teammanager, kijkt Tobias terug op zijn eerdere ervaringen. “Ik heb het geluk gehad dat ik binnen de verschillende projecten van B&A zoals Civic en Futuro de kans heb gekregen om door te groeien. Dat is niet vanzelfsprekend; je moet erom vragen en laten zien dat je klaar bent voor iets nieuws.” Tobias benadrukt het belang van interesse tonen in de rest van de organisatie. “Je hoeft niet altijd door te groeien, maar het helpt wel als je nieuwsgierig bent.”

Tobias heeft zelf verschillende managementopleidingen gevolgd om zijn leiderschap verder te ontwikkelen. “Ik ben altijd bezig met bijleren. Zo heb ik een opleiding gericht op het sociaal domein gevolgd en een andere die meer algemeen management behandelde. Maar ik ben vooral trots op de mensen die onder mijn leiding zijn doorgegroeid

Geen enkele dag is hetzelfde
Als het aankomt op werken in het sociaal domein, heeft Tobias een duidelijk advies: “Het werk is veelkleurig. Geen enkele dag is hetzelfde, en daar moet je tegen kunnen. We hebben wel kaders, maar die kun je zelf inkleuren. Elk team is divers, en iedereen brengt zijn eigen kracht mee. Het belangrijkste is dat je dicht bij jezelf blijft. Vraag jezelf af: waar ligt mijn kracht? Ben ik sociaal, of ben ik meer een observator die goed kan luisteren en verbinden?”

Tobias benadrukt dat er ruimte is voor verschillende werkstijlen en benaderingen. “Sommige mensen staan graag midden op een plein met een kop koffie om in gesprek te gaan met de buurtbewoners. Anderen zitten liever achter de computer om data te analyseren. Beide benaderingen zijn waardevol, en het is aan ons om te ontdekken waar iemands kracht ligt.”

Tobias is trots op de diversiteit binnen zijn team en de verschillende talenten die ze inbrengen. “We hebben denkers die de wereld willen verbeteren en pragmatisten die zeggen: hup, we gaan dit doen. Die balans is essentieel. Als teamleider moet je goed kunnen schakelen tussen die verschillende invalshoeken.”

Advies voor nieuwkomers in het sociaal domein
Voor mensen die nieuw zijn in het sociaal domein of bij B&A komen werken, heeft Tobias een belangrijk advies: “Wees jezelf en ontdek waar jouw kracht ligt. In dit werk zijn alle benaderingen nodig: de denkers, de doeners, de observatoren. Durf ook verder te kijken dan je huidige functie en blijf altijd leren.”

Onze nieuwste vacatures